Yeni delinen kulak bakımı sağlıklı bir süreç yaşamak adına önemlidir. Bebeklerde yeni delinen kulak bakımları özellikle zarar görmemesi, yara oluşmadan konforlu bir süreç yaşaması adına gerekir. Bu aşamada ebeveynler tarafından ya da kendi kulağını deldirecek kişiler tarafından bazı sorular merak edilir.
Kulak deldirmek saniyelik işlemler olsa da doğru bir süreç yaşanması için ilk birkaç gün özellikle önemlidir. Sonrasında yapılacak yeni delinen kulak bakımı işlemleri ile kulaktaki delik kalıcı olup herhangi bir problem yaşatmayacaktır. Eğer siz de ‘Yeni delinen kulak bakımı nasıl yapılmalı?’ ya da ‘Yeni delinen kulak kaç günde iyileşir?’ merak ediyorsanız doğru adrestesiniz!
Yetişkinlerde ve Bebeklerde Yeni Delinen Kulak Bakımı Tavsiyeleri
Genel olarak yeni delinen kulak bakımı işlemleri yetişkinlerde ve bebeklerde ayrı alınmalıdır. Söz konusu bahsedilecek yöntemleri bebeklerde denemeden önce bir uzmana danışmak gerekebilir. Böylece daha iyi sonuçlar elde etmek mümkün olacaktır:
1 – İlk Günlerde Su Değmemeli
Kulak deldirdiğiniz yerdeki uzman tarafından bu konuda net bir bilgi verilecektir ancak ilk 2-3 gün hiçbir şekilde su değdirmemelisiniz. Su değdirmek bu alandaki kısmi yarayı etkileyecektir. Enfeksiyon kapma riskini arttıracağından birkaç gün boyunca su değdirmeden hareket etmeye özen göstermelisiniz.
2 – Önerilen Kremleri Kullanın
Uzmanlar tarafından belirtilen özel bir krem varsa bunu kullanmayı deneyebilirsiniz. İçeriğine bakarak alerjik reaksiyon göstermediğine eminseniz kullanımında bir sorun yaşanmayacaktır. Tam tersine yaranın daha çabuk iyileşmesine ve enfeksiyon kapmasına engel olacaktır. Ağrı kesici özelliği varsa kısmi ağrılarınızı da giderecektir.
3 – Temiz Tutun
En önemli yeni delinen kulak bakımı alanı temiz tutmaktan geçmektedir. İlk birkaç günü geçirdikten sonra yarayı çok fazla yormayacak şekilde temiz tutmalısınız. Ancak internette önerilen herhangi bir uygulamadan ziyade uzman tarafından önerilen uygulamalarla temizliği sağlamalısınız. Ayrıca temizliği yaparken takıyı çıkarmamalısınız.
4 – Küpenizle Oynamayın
Bebeklerde yeni delinen kulak bakımı sırasında en zorlanılan durum küpeyle oynamasıdır. Bilinçsiz olarak küpeyi ya da kulağı çekme durumu varsa buna engel olmalısınız. Çünkü henüz iyileşmeyen yara bölgesi bu sebeple daha kötü bir hal alabilir.
5 – Elinizi Kulağınıza Götürmeyin

Elleriniz gün içerisinde farklı alanlara nüfuz ettiğinden yeteri kadar hijyenik olmaz. Hijyen sağlanamadığı durumlarda yara halindeki kulağa dokunmak yarada enfeksiyon yaratacaktır. Bu yüzden yeni delinen kulak bakımı kapsamında elinizi kulağınıza, küpenize götürmekten kaçınmalısınız.
6 – Yastık Hijyenine Dikkat Edin
Kulak ya da küpeniz en çok yastığınızla temas edecektir. Yastıkta hijyeni sağlamak yara bölgesini daha olumlu iyileşmeye itecektir. Günlük olmasa da iki günde bir yastık kılıfını değiştirmeye özen göstermek sürecin daha rahat ilerlemesine neden olabilir.
7 – İyileşene Kadar Takı Değiştirmeyin
Uzmanlar tarafından en çok yeni delinen kulak bakımı kapsamında takı değiştirmemek önerilir. İlk birkaç gün boyunca su değmemesi gibi takının da değişmemesi gerekir. Ortalama 1 hafta boyunca delme işlemi sırasındaki küpe kullanılmalıdır. Yaranın iyileştiğine emin olduktan sonra takınızı değiştirmeye yönelmelisiniz.
8 – Olumsuz Durumda Uzmana Başvurun
Eğer iyileşme sürecinde kulağınıza yayılan kırmızılık, şişme, akıntı ya da kanama gözlemliyorsanız acil bir doktora başvurmalısınız. Enfeksiyon kapma olanağı bulunduğundan acil müdahale gerekebilir.
Bebeklerde Yeni Delinen Kulak Bakımı için Tuzlu Su Kullanılmalı mı?
İnternette hijyeni sağlamak amacıyla tuzlu su kullanımı önerilir. Tuzlu suyu pamuğa batırarak silmek alanı temiz tutabilir. Fakat bebeklerde bu uygulamanın kullanılması doğrudan önerilemez. Çünkü bu tarz olasılıklar hatalı durumlara yol açabileceği gibi bebeğiniz için ağır gelebilir.
Kulak Deldirdikten Sonra Hangi Krem Kullanılır?
Ağrıyı azaltmak, yaralı bölgeyi iyileştirmek amacıyla farklı kremler önerilmektedir. Örneğin bu konuda en fazla ‘Kulak delindikten sonra Travazol kullanılır mı?’ merak edilir. Kişiye göre değişen bir durum söz konusudur. Alerjik reaksiyon, kremi kullanacak kişi gibi unsurlar bağlamında krem almak gerekir. Eczanede çalışan uzmanlara ya da kulak deldirdiğiniz kişiye sormanız daha doğrudur.
Ayrıca bebeklerde kulak deldirme sonrası hangi krem konusu da çok hassastır. Bebeğinizin kulağını deldirmeden önce bebek doktoruna sorarak konu hakkında bilgi almak şarttır. Alanında uzman bebek ve çocuk doktorları en doğru yönlendirmeyi yapacaktır.
Kulak Deldirdikten Sonra Kaç Gün Su Değmemeli?
İlk birkaç gün iyileşme ve enfeksiyon kapmamak için önemlidir. Daha önce yeni delinen kulak bakımı aşamasında belirtildiği üzere en az 2-3 gün boyunca su değmemesi önerilir. Su bölgedeki yaranın iyileşmesini geciktirirken olası ağrı, enfeksiyon risklerini de arttıracak bir unsurdur. Bundan dolayı suyun ya da farklı sıvıların bölgeye nüfuz etmemesi şarttır.
Yeni Delinen Kulak Acısı Nasıl Geçer?
Bebeklerde ve yetişkinlerde yeni delinen kulak sonrası ağrı sık yaşanmaktadır. İlk gün kendini gösteren bu ağrının daha sonra azalması beklenir. Fakat geçmeyen ağrınız varsa bunun farklı sebepleri olabilir. Yatma pozisyonu gibi nedenlere bağlı olarak baskılar ağrı yapabilir, gece uyku pozisyonunu değiştirmeyi deneyebilirsiniz.
Kulağınıza takılan küpe çok sıkıyorsa bu da ağrı yapabilir. Bu aşamada kişisel olarak küpeyi açmak, çıkarmak yerine deldirdiğiniz adrese giderek bilgi almak gerekir. Gerekirse buradaki uzmandan kulak acısını hafifletmek adına krem önerisi de alabilirsiniz.
Yeni Delinen Kulak Nasıl Temizlenir? Kulak Deldirdikten Sonra Vazelin Sürmek İyi Gelir mi?
Vazelin kullanımı kulak deliğinin temizliği için değil bölgede varsa kabuklanmayı engellenmek içindir. Yeni delinen kulak bakımı kapsamında temizlik adına tuzlu su önerilir. Tuzlu suya batırılan pamuk ile bölgeye bastırmadan, çok ıslak bırakmadan temizlik yapılabilir. Ayrıca kolonya gibi asidik ve yakıcı ürünler kullanılmamalı ya da özel olarak duş jelleri bu bölgeye nüfuz ettirilmemelidir.
Yeni Delinen Kulak Kaç Günde İyileşir?
Burun estetiği gibi kişiden kişiye değişen bir durum olduğu için delinen kulakların iyileşmesi hakkında bilgi vermek zordur. Protein ağırlıklı beslenirseniz ve vitamin değerleriniz yerindeyse ortalama 1 hafta içerisinde iyileşme tamamlanacaktır. Ancak 15 güne varana dek iyileşmeler de görülebildiğinden kişiye bağlı süreç yaşanacağını açıklamak gerekir.
Yeni Delinen Kulak Hemen Kapanır mı?
Uygulama yaptıran kişiler tarafından yeni delinen kulak bakımı kadar bu deliklerin kaç gün içerisinde kapanacağı merak edilmektedir. Eğer iyileşme sürecini tam tamamlamadan küpeyi çıkarırsanız 1 hafta gibi sürede kulak deliği kapanabilir.
Yeni delinen kulak bakımı yapıldığı ve iyileşme sağlanmasına rağmen ilk aylarda uzun süre küpe takmazsanız da kulaklarınız kapanabilir. Deliğin yer edinmesi ve tekrar kapanmaması adına sık sık küpe takmalısınız. Bu gibi durumlarda delikler dışarıdan kendini belli etse de küpe girmeyecek duruma gelir.
Yeni Delinen Kulak Bakımı Hakkında Sık Sorulan Sorular
Yetişkinler tarafından yeni delinen kulak bakımı hakkında merak edilen farklı sorular bulunmaktadır. İnternette en az ‘yeni delinen kulak bakımı nasıl olmalıdır’ sorusu kadar araştırılanlar şunlardır:
1 – Yeni Delinmiş Kulağa Ne Sürülür?
Şüphesiz yeni delinen kulak bakımı önemlidir ancak bu her zaman kulağa bir şey sürülmesi anlamına gelmez. İlk birkaç gün kulağınıza su dahil hiçbir şeyin sürülmemesi gerekir. Küpe deliği açan birey tarafından eğer bir krem önerildiyse sadece bu krem, losyon kullanılmalıdır.
2 – Yeni Delinen Kulakta Küpe Kaç Gün Kalmalı?
İlk delme işlemi sırasında takılan küpenin en az 1 hafta boyunca kulakta kalması gerekir. Önceden yeni delinen kulak bakımı konusunda değinildiği üzere bu süre zarfında küpe değiştirilmemelidir. Aksi takdirde mikrop kapma, enfeksiyon oluşumu gözlemlenebilir.
3 – Kulak Deldirdikten Sonra Nasıl Bakım Yapmalıyım?
Küpe için delik açan bireye bu konuda soru sormak gerekir. Uzman tarafından yeni delinen kulak bakımı hakkında detaylar paylaşılacaktır. Sadece yakıcı sıvılardan uzak durmak şarttır.
İlginizi Çekebilir: Vajinismus Tedavisi Nasıl Olur? 5 Güncel Yöntem